VIII TROBADA DE JUTGES DE PAU DE LA DEMARCACIÓ DEL PARTIT JUDICIAL DE VALLS

editor Activitats, Anuncis

El passat dia 29 de novembre, els jutges de pau de la Demarcació del Partit Judicial de Valls es van reunir en la Trobada anual que ja compta amb vuit edicions. L’acte va tenir lloc a Vilallonga del Camp (Tarragonès) on l’Ajuntament i el Jutjat de Pau de la vila van ser els amfitrions de la convocatòria d’enguany que aplegà 27 Jutges de Pau.

També hi van assistir diferents personalitats del món judicial – la Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia Sra. Ma. Josep Feliu Morell, la Jutgessa Degana del Jutjat de Valls, la  Sra. Cristina Ma. Angulo, i la Secretaria del mateix jutjat la Sra. Mercè Domènech; també hi van voler ser presents membres de les forces de seguretat -El Sr. Intendent dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea del Tarragonès, Jaume Moron, la Inspectora  Sra. Ma. Antònia Bardina de l’Àrea de l’Alt Camp i l’Inspector Sr. Ferran Llancés de l’Àrea de la Conca de Barberà-. També hi van assistir el President del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Joan Josep Raventós i Ramon Borràs President del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Van presidir l’acte el Sr. Alcalde de Vilallonga del Camp, Francesc Xavier Armengol i el Jutge de Pau de Vilallonga del Camp Sr. José Roman, acompanyats del primer tinent d’alcalde Sr. Valentí Gené, el segon tinent d’alcalde Sr. Pere Abelló i la Sra. Regidora Teresa Claramunt.

En la Trobada es va destacar el paper important i imprescindible del Jutges de Pau. Ells representen una institució amb més de 150 anys d’història i se senten hereus d’aquells avantpassats que exerciren el càrrec amb dignitat, equitat i saviesa. Es remarcà que avui dia, els 898 Jutges de Pau amb què compta Catalunya són figures necessàries perquè ells són el primer esgraó de l’estructura judicial, gratuïta i universal. Representen la justícia de proximitat, aquella que gestiona les diferències que s’esdevenen entre els membres de la pròpia comunitat. És la justícia més humana, perquè el Jutges de Pau coneixen d’a prop la realitat de les persones amb qui comparteixen el dia a dia. Ells saben treballar amb el do de saber escoltar, amb l’eina del diàleg, amb el manual del seny i del sentit comú, i amb la força de la convicció per aconseguir l’avinença entre dues parts en disputa.

Es va subratllar com en aquest col•lectiu hi ha perfils personals i professionals ben diversos, si bé tots tenen en comú una gran vocació de servei, un fort compromís amb el càrrec i una tarannà assenyat. I com per als conciutadans, és la imatge d’home honest, de caràcter dialogant i comprensiu, proper i pacient que cerca la justícia més enllà de les lleis. Per altra banda, El Jutges de Pau són dipositaris de la confiança dels seus convilatans perquè una altra de les seves virtuts és la discreció absoluta. La seva autoritat els ve donada pel càrrec, però, sobretot, emana del prestigi com a persones de bé i del seu criteri ponderat.

Es van definir els tres eixos que, avui per avui, menen l’actuació del Jutges de Pau, i de com totes elles contenen una càrrega humana de gran vàlua.

– Per una banda, exerceixen la funció de mediació per a la resolució de conflictes civils i penals menors amb mà conciliadora i persuasiva, per tant són portadors de pau i concòrdia a la comunitat.

– Per una altra, són un eficaç auxili de la justícia en el treball de donar curs a les citacions, comunicacions, etc, que arriben d’altres Jutjats de Pau o de Primera Instància, són, per tant són una baula cooperadora amb la justícia superior que garanteix el bon funcionament de la institució.

– També recau en el jutges de Pau la gestió del Registre Civil, ara com ara i a l’espera de l’aplicació de la nova llei. Es tracta d’una pràctica administrativa establerta al nostre país des de 1871 per la qual queden anotats en el llibres corresponents els naixements, el matrimonis i les defuncions. Els Jutges de Pau són partícips i testimonis de tres dels moments més importants del cicle vital de les persones.

Es va concloure que la presència i actuació del Jutges de Pau està immersa de ple en la vida del poble, perceben el seu batec i la seva realitat de primera mà i la tasca pacificadora, enregistradora i administrativa és un servei a la comunitat exercit amb gran eficàcia i agilitat.

Per la seva part, el Sr. Carles Roca, Jutge de Pau de Santa Coloma de Queralt i vocal de l’Associació Catalana En Pro de la Justícia, va posar l’accent en la necessària formació continuada dels Jutges de Pau per afrontar amb eficàcia les seves tasques.

Es va fer referència, per part de la Secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia i del Jutge de Pau de Vilallonga del Camp, a la legislació que està a debat sobre la nova formulació del Registre Civil i sobre la continuïtat del Jutjats de Pau. La Sra. Ma. Josep Feliu va defensar aferrissadament la vigència i eficàcia dels Jutjats de Pau en favor dels quals la Conselleria de Justícia està treballant; va donar tot el seu recolzament al col·lectiu i els animà a  continuar en aquesta gran tasca exercida des del primer esgraó de la justícia, aquella que el ciutadà troba propera i dialogant. I el Sr. José Román es va doldre de què era una legislació que semblava no valorar la tasca diària dels Jutges de Pau, per acabar dient que “Tenim la voluntat de continuar exercint el nostre pa2013_11_29_trobadadejutgesper conciliador i volem seguir treballant amb eficàcia i diligència en la nostra tasca al capdavant del Registre Civil i com a suport a la justícia.”

Vilallonga del Camp, 29 de novembre de 2013

Carme Puyol
Arxivera Municipal